top of page
  • Foto van schrijverDavid Gribnau

OVERDRACHT GROOTSTE HARP TER WERELD (RÉUS 49) AAN REMY VAN KESTEREN

Op 12 mei a.s. om 18:30 uur is het zover. Na een zoek- en ontwikkelproces van meer dan 2,5 jaar wordt de ‘Réus 49’, gebouwd door de Italiaanse harpfabriek Salvi in opdracht van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF), overgedragen aan harpist Remy van Kesteren. De introductie van de ‘Réus 49’, vindt plaats op het Dutch Harp Festival dat in TivoliVredenburg in Utrecht wordt gehouden. Nog nooit eerder is een harp gebouwd met 49 snaren! Bovendien is dit instrument voor het eerst in zijn geschiedenis voorzien van een geavanceerd demping-mechaniek. Ook kan hij zowel akoestisch als elektronisch worden ingezet. Remy van Kesteren zal de harp van het NMF in bruikleen krijgen en kan daarmee nieuw repertoire schrijven en uitvoeren.


Het was nog slechts een droom voor Remy van Kesteren toen hij in 2014 het NMF benaderde in zijn zoektocht naar een harp met meer mogelijkheden. In 2015 startte een intensief traject waarin Remy samen met Frits Schutte van het NMF en het innovatie-team van harpmerk Salvi toewerkten naar wat uiteindelijk een instrument zou worden met letterlijk ongekende mogelijkheden. De combinatie van hoogwaardige software, de nieuwste bouwtechnieken, de grenzeloze artistieke drive van Remy van Kesteren en de constante betrokkenheid van het NMF, waren de ingrediënten voor deze innovatieve stap in de geschiedenis van de harpbouw.


In 1910 onderging de concertharp voor het laatst een noemenswaardige verandering. Op 12 mei 2018 wordt de Réus 49 voor het eerst bespeeld tijdens het Openingsconcert van het DHF en wordt er een nieuwe tijd ingeluid.Met het actief aanmoedigen en ondersteunen van nieuwe innovatieve projecten, zoals het ‘aanpassen’ en verbeteren van instrumenten waardoor deze soms zelfs nieuwe mogelijkheden krijgen, wil het NMF aansluiten bij de ontwikkelingen binnen het Nederlandse muziekleven.


 

In de media:
 


5 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


Opmerkingen zijn uitgezet.
bottom of page