top of page
  • Foto van schrijverDavid Gribnau

Meatless Farm verdeelt de M*** F** taart onder consumenten door middel van Crowdcube campagne

Bijgewerkt op: 18 jun. 2021

· Meatless Farm initieert beleggingsmogelijkheid voor consumenten

· Commercial Growth Fund van Channel 4 is mede-investeerder

· Presteert met 148% groei beter dan snelgroeiende categorie


Meatless Farm, producent van plantaardige vleesvervangers, ‘verdeelt de M...F... taart’ en biedt consumenten de kans om hun punt te kopen. Het bedrijf geeft voor het eerst aandelen uit ten behoeve van de individuele belegger, door crowdfunding platform Crowdcube, om innovatie en expansie te financieren en om een regeneratief bedrijf te worden.

Het bedrijf zal in eerste instantie proberen om tot £ 5 miljoen op te halen - naar verwachting een van de grootste campagnes op Crowdcube - waarbij de mogelijkheid wordt geboden om zich in te kopen in het merk vanaf £ 10.

Investeren is mogelijk via een converteerbare obligatie die tijdens de volgende financieringsronde van het bedrijf, die tegen eind 2021 wordt verwacht, tegen een gereduceerde prijs in aandelen zal worden omgezet.


Meatless Farm werd in 2018 opgericht in het Verenigd Koninkrijk en is nu actief in meer dan 20 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de VS, Duitsland, Spanje en Nederland, met grote retail- en foodservicepartners die verse plantaardige voedingsmiddelen verkopen, waaronder gehakt, hamburgers, worstjes, hotdogs en saucijzenbroodjes voor de consumentenmarkt, evenals een speciale reeks producten voor professionele chef-koks. Het is een van de drie bekendste merken op het gebied van plantaardige vleesvervangers in het Verenigd Koninkrijk, naast gevestigde merken als Quorn en Linda McCartney. Het bedrijf boekte in 2020 een netto-omzetgroei van 148% ten opzichte van het jaar ervoor en presteerde daarmee het beste in deze snelgroeiende sector.


Meatless Farm wil een duurzaam wereldwijd voedselsysteem creëren dat de biodiversiteit ondersteunt en koestert en de wereldwijde consumptie van intensief gekweekt vlees vermindert. De organisatie is niet anti-vlees of pro-vegan, maar wil in plaats daarvan de consumptie van plantaardig voedsel stimuleren door "vleesminderaars" te inspireren meer plantaardig te eten door smakelijke, gezonde en betaalbare alternatieven te bieden om meer dagelijkse maaltijden vleesloos te maken.


Deze meest recente mijlpaal in het wereldwijde succes van Meatless Farm volgt op een superstart in 2021, te beginnen met de top verkoopmaand ooit in "Veganuary", nieuwe samenwerkingen met lunchrestaurants Pret, Leon en itsu en Nathan's Famous in de VS, de lancering van een wereldwijd project rond duurzame voeding met medewerking van voetbalclub Real Madrid, een partnerschap met wielrenkampioen Mark Cavendish om hem succesvol te helpen terugkeren in de sport en de opening van nieuwe ultramoderne fabrieken met plantaardige eiwitten in Canada en Nederland.


De markt voor plantaardige voeding maakt een exponentiële groei door, gevoed door een groeiende vraag naar alternatieven en een toenemend besef van de gezondheids- en milieuvoordelen van minder vlees: 54% van de consumenten zegt dat ze hun vleesconsumptie willen verminderen en 92% van de plantaardige maaltijden in het Verenigd Koninkrijk wordt genuttigd door "flexitariërs”[1]. De markt is de afgelopen twee jaar verdubbeld in het Verenigd Koninkrijk en er wordt geschat dat de totale wereldwijde markt voor plantaardige eiwitten met 700% gegroeien zal zijn 2035, wat neerkomt op een marktwaarde van ongeveer $ 290 miljard[2]. Analisten van Barclays stellen dat de slagingskans voor plantaardige eiwitten groter is dan we tien jaar geleden voorspelden voor elektrische voertuigen[3].


Meatless Farm heeft zich in het verleden beperkt tot grotere investeerders en heeft in de afgelopen drie jaar 38 miljoen pond aangetrokken van particuliere investeerders en family office-investeerders die belang hechten aan duurzaam investeren, onder meer van het Britse mediabedrijf Channel 4 als onderdeel van hun commerciële groeifonds "Channel 4 Ventures". Bridford Investments Ltd doet deze keer de belangrijkste investering. Deze recente kapitaalverhoging zal bijdragen aan de financiering van continue innovatie en expansie, alsook aan het streven naar volledige verticale integratie als onderdeel van het streven naar hernieuwbare bedrijfsgroei. Het "van boer tot bord"-programma omvat investeringen in elke fase van de toeleveringsketen, van samenwerking met boeren bij de selectie van gewassen, opbrengsten en traceerbaarheid om duurzame ingrediënten van de beste kwaliteit te produceren, tot de ontwikkeling van plantaardige-eiwittechnologie in ultramoderne faciliteiten, zoals de onlangs geopende faciliteiten in Canada en Europa, om innovatie en een milieuefficiëntere productie te versnellen.


Morten Toft Bech, oprichter Meatless Farm: “We bereiken een omslagpunt waar we niet zo maar een paar keer per week vlees door plantaardige eiwitten vervangen, maar we realiseren ons dat we samen een totale revolutie in ons eetpatroon bewerkstelligen. Dat heeft te maken met een grotere bewustwording over het belang van minder vlees en de impact op het milieu die zelfs kleine veranderingen kunnen hebben. In een land als het Verenigd Koninkrijk zouden we bijvoorbeeld ongeveer 8% van de totale uitstoot van het Verenigd Koninkrijk kunnen verminderen als we allemaal maar één vleesmaal per week minder zouden eten.”


“Wij willen dit helpen versnellen met behulp van onze contacten in de detailhandel en foodservice, de landen waarin wij actief zijn en het assortiment producten dat wij aanbieden. Innovatie is van cruciaal belang voor deze sector, waarbij smaak, textuur en prijs in verhouding tot vlees de sleutel vormen om de markt te veroveren. Daarom investeren we fors in de hele toeleveringsketen, 'van boer tot bord', werken we samen met boeren om de oogst te verbeteren, zetten we ultramoderne faciliteiten voor plantaardige eiwitten op om nog betere ingrediënten te produceren en trekken we topchefs en voedingsdeskundigen aan om onze producten nog verder te ontwikkelen en te verbeteren. We komen ook met spannende nieuwe plantaardige opties zoals pizzabodems, kip en een nieuwe reeks snacks en maaltijdoplossingen. Dit alles gebeurt tegen een achtergrond van duurzaamheid: wij zetten ons in voor duurzame bedrijfsgroei, werken aan onze B-Corp status en proberen de biodiversiteit in het wereldwijde voedselsysteem weer in evenwicht te brengen.


“Onze consumenten staan centraal bij Meatless Farm, dus door ons in dit stadium open te stellen voor individuele investeerders op een gunstig moment bieden we de kans om financiering te verstrekken die zowel Meatless Farm als de sector vooruit zal helpen, ervan uitgaande dat grote veranderingen alleen mogelijk zijn als we samenwerken.”


Meatless Farm heeft haar hoofdkantoor in Leeds en is wereldwijd actief vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam, ondersteund door kantoren in New York en Singapore, waar in totaal meer dan 100 mensen werkzaam zijn. Geïnteresseerden kunnen vanaf maandag 14 juni hun interesse kenbaar maken op www.meatlessfarm.com/crowdcube. De investering is vanaf dinsdag 22 juni te volgen op www.crowdcube.com.


[1] Kantar Feb 19 [2] Boston Consulting Group x Blue Horizon: “Food for Thought – The Protein Transformation” (March 2021) https://web-assets.bcg.com/a0/28/4295860343c6a2a5b9f4e3436114/bcg-food-for-thought-the-protein-transformation-mar-2021.pdf [3] Barclays Investment Bank: “I Can’t Believe It’s Not Meat” (August 2019) https://www.investmentbank.barclays.com/our-insights/carving-up-the-alternative-meat-market.html

 

In de media:


7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page