top of page
  • Foto van schrijverDavid Gribnau

75% van motorrijders lopen kans op gehoorschade

Onderzoek toont aan dat motorrijders zonder gehoorbescherming al na 15 minuten bij 100 km/u gehoorbeschadiging kunnen oplopen. Dit is verontrustend omdat een groot deel (75%) van de motorrijders (nog) geen oordoppen gebruikt. Dit blijkt uit een onderzoek van Blauw Research onder 1000 Nederlanders in opdracht van Alpine, specialist in gehoorbescherming. Het feit dat driekwart van de motorrijders geen oordoppen gebruikt staat haaks op het feit dat de motorrijders zich wel bewust zijn van de risico’s. Motorrijders zijn boven gemiddeld bang dat ze hun gehoor beschadigen. In Nederland is dat gemiddeld 40% en onder motorrijders 68%. Onder motorrijders die oordoppen gebruiken is dat zelfs 78%*. De ‘gehoorbeschermings-penetratie’ onder motorrijders is met 24% overigens opvallend hoog, hoger dan bijvoorbeeld de penetratie onder het Nederlandse uitgaanspubliek.

 Een motorhelm is niet genoeg

Arthur van Keeken, CEO van Alpine: “In eerste instantie denken beginnende motorrijders dat zij door het dragen van een motorhelm al voldoende zijn beschermd tegen gehoorschade. Helaas loop je ook met een helm kans op een permanente piep in je oren. Hoe hoger de snelheid van je motor, hoe meer last je hebt van windruis onder en langs je helm, zelfs bij een hele goede helm. Logischerwijs betekent dit dat je op hoge snelheden eerder je gehoor kunt beschadigen. In de afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van motorfietsen wel geleid tot stillere motoren maar het probleem van windruis is er echt nog steeds! Een op de vier motorrijders beschermd zijn gehoor dus al en het is onze missie dat alle motorrijders dat gaan doen.”

 

Alpine op de MOTORbeurs

Op de MOTORbeurs in Utrecht, die traditioneel wordt gezien als de start van het motorijseizoen, heeft Alpine sinds jaar en dag de grootste stand en krijgen meer dan 2.000 motorfreaks speciale gehoorbescherming aangemeten. De stand is zelfs drukker dan de stands op de foodcourt. In totaal zijn 23 medewerkers vier dagen permanent gehoorbescherming aan het aanmeten die uiteindelijk de motorrijders gaan beschermen.

 

*Dit resultaat (78%) is indicatief. Dat houdt in dat ze een duidelijke richting aangeeft, maar i.v.m. een beperkte steekproefgrootte onder de doelgroep motorrijders die oordoppen gebruiken (n=60) niet volledig robuust is.

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page