top of page
  • Foto van schrijverDavid Gribnau

Zieke werknemer heeft liever niet dat baas op bezoek komt

Is een werknemer ziek dan wil deze wel graag aandacht van zijn of haar baas. Maar de zieke heeft liever niet dat de baas op bezoek komt. Zeker 70% van de werknemers denkt negatief of neutraal over een bezoekje aan huis. Dit blijkt uit een onderzoek naar ziekmeldgedrag van werknemers in opdracht van Acture en uitgevoerd door No Ties, onder 1.235 respondenten van 18 jaar en ouder. Een opvallende 32% van de Nederlandse werkenden geeft aan geen ziekmelding te maken uit vrees om hun collega's in de steek te laten. Als mensen zich ziekmelden dan doet een derde van de werkende Nederlanders door even een appje te sturen naar zijn of haar leidinggevende. Ondanks deze hedendaagse methode (video)belt nog steeds 71% met de werkgever als er niet gewerkt kan worden. Wel is het zo dat 33% van de werknemers zich door de mogelijkheid van thuiswerken minder vaak ziekmeldt en gewoon doorwerkt bij ziekteverschijnselen.


“De druk op de arbeidsmarkt en op de werkplek is kennelijk zo hoog dat werknemers die ziek zijn toch naar het werk komen”, aldus Maudie Derks, CEO van Acture. Zij vervolgt: “Op zich is het goed dat het werkethos hoog is. We moeten ook voorkomen dat we voor ieder niesje of kuchje thuisblijven. Gelukkig is daar dan de mogelijkheid om thuis te werken. Maar in de ‘drive’ om ziek toch naar je werk te gaan, schuilt ook een potentieel gevaar. Namelijk dat ziekte wordt verwaarloosd en dat het van kwaad tot erger gaat. Dan raken we van de regen in de drup. Gelukkig is het wel zo dat 49% van de collega’s de zieke wel aanspreekt en ze er op wijst dat het niet verstandig is voor het welzijn van de persoon zelf en van de overige collega’s op de werkvloer. De 50% die dit niet doen, doen dit omdat ze het niet hun plaats vinden.”


Ziek liever geen bezoek van baas Uit het onderzoek van No Ties blijkt dat 84% van de gevraagde werknemers het belangrijk vindt dat werkgevers zich actief inzetten om ziekteverzuim te voorkomen en bovendien ervoor moeten zorgen dat zieke werknemers weer kunnen werken. Bovendien moeten collega’s geïnformeerd worden (74%). De leidinggevende moet regelmatig contact opnemen met de zieke werknemer. Maar dat kent ook wel weer z’n grenzen. De leidinggevende moet niet op bezoek komen. Zeker 70% van de werkenden denkt negatief of neutraal over een bezoekje aan huis.

Derks: “Het is van belang dat de zieke werknemer positief wordt gestimuleerd in zijn of haar beterschap. Uit het onderzoek blijkt dat het geven van een niet-ziek bonus daarbij niet echt helpt. Bijna 50% geeft aan dat een niet-ziekmeldbonus hen niet zou weerhouden om zich ziek te melden. Belangrijker is het om aandacht te geven en om zo snel mogelijk in goed overleg te werken aan herstel zodat de terugkeer op de werkvloer weer gerealiseerd wordt.”

Slechte nacht 82% van de Nederlanders zegt zich nooit onterecht ziekgemeld te hebben. Als werknemers dit wel hebben gedaan, is dit voornamelijk omdat zij slecht geslapen of geen zin in werk hadden.

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page