Uit onderzoek blijkt dat 69% van de medewerkers die deelnemen aan vitaliteitprogramma’s zich beter voelt, met meer energie en een betere fysieke conditie als belangrijkste voordelen. Daarnaast voelen werknemers met toegang tot vitaliteitsprogramma’s zich gelukkiger, fysiek en mentaal fitter en zijn ze vaker geneigd hun werkgever aan anderen aan te bevelen. Werknemers geloven dat vitaliteitsprogramma’s bijdragen aan een betere gezondheid en een vermindering van stressniveaus, wat bijdraagt aan een positievere werkervaring en een verbeterde werk-privébalans. Dit blijkt uit een onderzoek naar vitaliteitsprogramma’s op de werkvloer in opdracht van Acture en uitgevoerd door Highberg. Uit het onderzoek blijkt ook dat een financiële prikkel werknemers extra stimuleert om mee te doen aan gezondheidsprogramma’s.
37% van de werkgevers in Nederland biedt de medewerkers een zogenaamd vitaliteitsprogramma. De focus ligt hierbij voornamelijk op het beschikbaar stellen van een vergoeding voor de sportschool (50%), gevolgd door gezonde voeding in de kantine (36%) en werk-privébalans programma’s (34%). Het verbeteren van de fysieke gezondheid staat met 61% met stip bovenaan als belangrijkste reden voor werknemers om mee te doen aan een dergelijk vitaliteitsprogramma.Oproep aan werkgevers
Annabelle Hagoort, CEO van Acture Nederland: “Het feit dat 37% van de werkgevers vitaliteit serieus neemt klinkt goed. Toch denk ik wel dat juist die andere 63% echt aan de slag moet om hier ook werk van te maken. In de huidige arbeidsmarkt kun je je eigenlijk geen uitval van medewerkers veroorloven en zal je tijd en geld moeten steken in de gezondheid en het gezond houden van je medewerkers. Vanuit goed werkgeverschap is het van belang dat hier actie op wordt ondernomen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Er zijn tegenwoordig online tools zoals Evermood die de afdeling HR ondersteunen bij het implementeren en aanbieden van vitaliteitsprogramma's . Medewerkers worden begeleid bij voor hen soms complexe onderwerpen zoals levensonderhoud, pesten, stress, zwangerschap, financiën, rouw en conflict. Dit moet ervoor zorgen dat grote problemen behapbaar en oplosbaar worden. Met simpele handvatten en met online begeleiding is minder uitval op de werkvloer realiseerbaar.”
Zij vervolgt: “Uit het onderzoek blijkt dat het aanbieden van vitaliteitsprogramma’s wordt gezien als extra aantrekkelijk en dat het ervoor zorgt dat werknemers hun werkgever juist aanraden. Zelfs door de medewerker die niet meedoet aan het vitaliteitsprogramma! Dus dubbelwinst zou ik zeggen en een extra reden om voor werkgevers over te gaan op implementatie.”
De belangrijkste bevinding van het onderzoek is dat werknemers de waarde van vitaliteitsprogramma's erkennen, vooral op het gebied van werk-privébalans en gezondheid. Medewerkers ervaren significante voordelen, zoals een vermindering van stress en een toename van de algehele tevredenheid op de werkvloer.
Werknemers hebben een duidelijke mening wat ze over de streep moet trekken om mee te doen aan een vitaliteitsprogramma: Zorg voor een onkostenvergoedingen (26%), biedt een gevarieerder pakket aan (23%) en zorg voor meer flexibiliteit in de tijden (23%).
Liever niet sporten met collega’s
Het onderzoek toont aan dat 59% van de werknemers heeft deelgenomen aan vitaliteitsprogramma's, met een sterke focus op het verbeteren van zowel fysieke als mentale gezondheid. Ondanks de positieve effecten van deze programma's, blijkt dat 41% van de werknemers geen gebruik maakt van de aangeboden mogelijkheden. Van de werknemers die geen gebruik maken van het sportaanbod van de werkgever geeft 38% van de ondervraagden aan het ongemakkelijk te vinden om met collega’s te sporten. Een kwart is eenvoudig te moe om na het werk zich nog te hijsen in de sportkleren. Daarnaast is het zo dat onzekerheid over het gewicht en uiterlijk voor 15% een belemmering is om mee te doen.
Comments