top of page
  • Foto van schrijverDavid Gribnau

VVV Cards, uitgever van onder meer de VVV Cadeaukaart, pleit voor betere consumentenbescherming bij

Wanneer bedrijven cadeaukaarten uitgeven, is de consument vaak niet beschermd tegen faillissementen. Vandaar dat VVV Cards ervoor pleit dat cadeaukaart-tegoeden buiten de boedel worden geplaatst zodat de consument niet de dupe wordt bij de teloorgang van een winkelketen. Dit omdat de consument nu vaak niet beschermd zijn tegen faillissementen van bedrijven die cadeaukaarten uitgeven. VVV Cards roept de politiek op om een stichting derdengelden rekening verplicht te stellen om de uitstaande tegoeden daarin onder te brengen, zodat bij een faillissement de consument niet de dupe wordt.


Het niet goed regelen van deze kwestie heeft impact op elke Nederlander. De cadeaukaartenmarkt groeit nog steeds (in 2018 met ca. 6%). Volgens de meest recente schattingen wordt er jaarlijks voor zeker 1,1 miljard euro aan cadeaukaarten uitgegeven; met een gemiddelde waarde van €25,- gaat het om circa 44 miljoen cadeaukaarten, dus meer dan twee kaarten per Nederlander per jaar!


"De cadeaubonnenmarkt groeit en er komen constant nieuwe cadeaukaarten op de markt" aldus Raymond Smits van Waesberghe, manager marketing bij VVV Cards. "Slechte publiciteit over het niet meer kunnen beschikken over het saldo bij faillissementen tast het vertrouwen van consumenten aan. Wij hebben het wel goed geregeld (mede door strengere wetgeving waar de VVV Cadeaukaart onder valt), maar we zijn ons bewust van potentiële risico's voor consumenten wanneer hun uitstaande cadeaukaartsaldo niet kan worden gegarandeerd. Om deze risico's weg te nemen moet de politiek in onze ogen maatregelen nemen".


Beschermen van uitstaande tegoeden tegen faillissementen

Hij vervolgt: “Jaarlijks gaan er (web)winkel(ketens) die eigen cadeaukaarten uitgeven failliet. In de meeste gevallen is het uitstaande tegoed op de uitgegeven cadeaukaarten onderdeel van de exploitatie en valt dus in de boedel. De curator bepaalt vervolgens wat er mee gedaan wordt, de consument staat met lege handen. Voor cadeaukaarten die door de Wet Financieel Toezicht worden gezien als Elektronische Geld Instelling is geregeld dat de tegoeden worden afgestort op een aparte stichting derdengelden rekening die onder toezicht van DNB en AFM staat. Naast de VVV Cadeaukaart zijn er maar drie andere cadeaukaarten die onder dit toezicht vallen, alle andere cadeaukaarten niet”.


Politiek aan zet

Om de consument te beschermen en een gelijk speelveld te bevorderen, roept de VVV Cards de politiek op haar verantwoordelijkheid te nemen en regelgeving omtrent de uitgifte van cadeaukaarten aan te passen. “De politiek is aan zet om na het voornemen om de minimale geldigheidsduur te verhogen óók een stichting derdengelden verplicht te stellen om de uitstaande tegoeden daarin onder te brengen, zodat bij een faillissement de consument niet de dupe wordt. Dat komt het vertrouwen in de cadeaukaartenbranche in zijn geheel ten goede”aldus Smits van Waesberghe. 

 

In de media:


 

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page