top of page
  • Foto van schrijverDavid Gribnau

Surfersoor en zwemmersoor vormen gevaar voor watersporters

Watersporters die regelmatig in koud water te vinden zijn, zoals surfers en openwaterzwemmers, lopen een verhoogd risico op surfersoor en zwemmersoor. Beide aandoeningen kunnen variëren van hinderlijk tot ernstig. Nederlands onderzoek wijst uit dat ongeveer 25% van de openwaterzwemmers last heeft van oorproblemen. Opvallend is dat hoewel 75% van hen zich bewust is van de risico's, slechts 45% van de sporters voorzorgsmaatregelen neemt in de vorm van oordoppen. Bij surfers, die vaak langere tijd op het water doorbrengen en daardoor een iets hoger risico lopen, gebruikt slechts 49% van hen oordoppen. De KNO-vereniging geeft op haar website het dringende advies om de oren af te sluiten met oordoppen of een aansluitende badmuts.

 Een surfersoor ontstaat doordat koud water in de gehoorgang kan leiden tot externe gehoorgang exostose, een goedaardige botgroei die gehoorverlies, pijn, duizeligheid en tinnitus kan veroorzaken. Een zwemmersoor daarentegen is een pijnlijke oorontsteking. In totaal kent Nederland bijna 50.000 surfers (golf, wind en kite) en 125.000 openwaterzwemmers. Nederlands onderzoek wijst uit dat ongeveer 25% van de openwaterzwemmers last heeft van oorproblemen.

 

Botgroei operatief verwijderen Arthur van Keeken, CEO van Alpine, specialist in gehoorbescherming: “Surfers en open water zwemmers besteden veel tijd aan hun uitrusting. Een mooie plank of een lekker zittend zwemsuit. Het moet er allemaal goed uitzien. Maar denk ook alsjeblief na over je oren en bescherm deze. Onderschat de gevolgen niet. Die botgroei van kraakbeen is alleen operatief te verwijderen en dat wil je gewoon niet. Voorkomen is beter dan opereren. Koop gewoon bescherming. Hiermee boet je niet in op je gehoor. Je hoort namelijk nog gewoon de omgeving. Maar voorkomt onnodige bot aangroei in je oor.”

 

WaterSafe Pro

Alpine heeft speciaal voor watersporters WaterSafe oordoppen. De oordoppen zijn in nauwe samenwerking met watersporters ontwikkeld en aan alles is gedacht. Van een draagkoord, magneetjes om de oordoppen bij elkaar te houden, een bewaartasje met mesh om de oordoppen te laten drogen als ze opgeborgen zijn. WaterSafe Pro oordoppen kosten €39,95. Hoe surfers- en zwemmmersoren voorkomen?

  • Oordoppen dragen.

  • Oren spoelen met schoon water na het zwemmen.

·       Vermijden van activiteiten tijdens extreem koude of winderige omstandigheden

·       Dragen van een wetsuit met kap of een speciale surfkap

·       Dragen van een badmuts over de oren

 

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page