top of page
Foto van schrijverDavid Gribnau

Muziekinstrumentenfonds koopt zeldzame Viola da Gamba (1708) van Pieter Rombouts

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) heeft de zeldzame Viola da Gamba van Pieter Rombouts uit 1708 verworven, waarmee waardevol Nederlands cultureel erfgoed wordt behouden. Pieter Rombouts is een van de meest vooraanstaande bouwers uit de glorietijd van de Nederlandse vioolbouw. Het instrument is in stilte aangekocht om te voorkomen dat het, net als de andere acht overgebleven Rombouts-gamba’s, in handen zou vallen van privécollecties of musea. Deze unieke Viola da Gamba uit 1708 bevond zich decennialang in buitenlandse collecties. Nu het NMF de 315 jaar oude Gamba in bezit heeft zal deze weer opnieuw worden bespeeld en te horen zijn.


Frits Schutte, hoofd collectie van het NMF: "Toen ik hoorde dat we dit instrument daadwerkelijk aan onze collectie konden toevoegen, voelde ik een enorme opluchting en werd ik erg blij. Het is werkelijk een instrument van wereldniveau. Het traject dat dit instrument heeft doorlopen, suggereerde dat er opnieuw internationale interesse was, met name vanuit musea en verzamelaars. Blijkbaar zijn internationale partijen bereid aanzienlijke bedragen te betalen voor de aankoop van dit unieke oud-Hollandse instrument, meer dan wat we in Nederland gewend zijn."


Hij vervolgt: "Bovendien was de aankoop noodzakelijk omdat dit de enige beschikbare Viola da Gamba van Rombouts is die nog kan worden bespeeld. De andere acht Rombouts-gamba's bevinden zich in musea of privécollecties en zijn hoogstwaarschijnlijk permanent onttrokken aan uitvoeringen. Nederland heeft een rijke traditie in het uitvoeren van oude muziek op authentieke instrumenten. Authentieke gamba's zijn zeldzaam, en een echte Pieter Rombouts Gamba is extreem zeldzaam. Dit instrument biedt de enige kans om een authentieke oud-Hollandse Gamba te bespelen en te beluisteren in het Nederlandse muziekleven. Als een museum dit instrument zou aankopen, dan zou die kans hoogstwaarschijnlijk voor altijd verloren gaan."


Pieter Rombouts Rombouts is een bouwer uit de periode rond 1700,dienaast violen, altviolen en cello's, ook Viola da Gamba's bouwde. Van de veertien overgebleven Nederlandse Gamba’s zijn er negen van hem waarvan er acht zich in privécollecties of musea bevinden.Een Rombouts Viola da Gamba komt zelden te koop. Een bijzonder detail is dat Pieter Rombouts en Gijsbert Verbeek stiefbroers waren en beiden werkten in het Amsterdamse atelier van hun stiefvader Hendrik Jacobs, de nestor van de Nederlandse vioolbouwhistorie.


De kwaliteit en rijke geschiedenis van de vroege Nederlandse vioolbouw zijn lange tijd ondergewaardeerd gebleven. Vooral in Nederland zelf ontbreekt de erkenning van het vooraanstaande niveau waarop tussen ongeveer 1650 en 1720 in ons land werd gebouwd, terwijl internationaal steeds hogere bedragen worden neergelegd voor vroege Nederlandse strijkinstrumenten. Het NMF zet zich actief in voor het behoud van cultureel erfgoed door het opnemen van oud-Hollandse instrumenten in hun collectie.


Vorige eigenaren Deze Gamba maakte ooit deel uit van de bekende Snoeck-collectie en belandde vervolgens bij de Staatliche Sammlung in Berlijn. Daarna kwam het terecht in de Lachman-collectie van de universiteit in Californië. Op 13 oktober 2009 werd deze collectie geveild bij Christie's in New York, en de Rombouts-Viola da Gamba gekocht door een Amerikaanse cellist. Een belangrijk gegeven is dat hiermee de Gamba uit de wereld van verzamelingen werd gehaald en weer kon worden bespeeld. In 2022 besloot de eigenaar de Gamba te verkopen en gaf deze in consignatie aan handelaar Christophe London in New York. Andreas Post bracht het instrument uiteindelijk naar Nederland en zocht contact met het NMF om het instrument te behouden.

10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page