top of page
  • Foto van schrijverDavid Gribnau

Misleidend wanneer geadverteerde rente op lening afwijkt van offerte

Bijgewerkt op: 13 jan. 2021

Maar liefst 82% van de consumenten met een consumptieve lening vindt het misleidend als de geadverteerde rente op een lening afwijkt van de daadwerkelijke offerte. Bijna 50% ziet hier een taak voor de overheid. Zij moet ervoor zorgen dat advertenties van leningen correct en transparant zijn. Dit blijkt uit het Groot Leenonderzoek 2020 van Freo, de online kredietverstrekker van de Rabobank, uitgevoerd door Markteffect onder ruim 1.000 consumenten met een lening.


Uit het onderzoek blijkt dat de consumenten er niet goed van op de hoogte zijn dat veel financiële instanties bij leningen zogenaamd rente naar risico hanteren (Risk Based Pricing). Bij ‘rente naar risico’ is de hoogte van de rente afhankelijk van de persoonlijke situatie van de klant. De criteria waarop deze rente wordt vastgesteld zijn vaak niet openbaar beschikbaar en in te zien. Factoren die kunnen meetellen in het risicoprofiel zijn onder andere leeftijd, inkomen en de hoogte van de woonlasten. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat bij een vergelijking op rentes, rente x in de advertentie staat en dat de consument vervolgens rentetarief y in je offerte ziet verschijnen voor hetzelfde leenbedrag. 82% van de ondervraagden zijn van mening dat deze vorm van adverteren misleidend is.


‘Rente naar risico’ klinkt logisch maar veelal onduidelijk

Veel consumenten die denken te weten hoe ‘de rente naar risico-methodiek’ in elkaar zit, komen vervolgens met de meest creatieve interpretaties die feitelijk niet kloppen. Men denkt te weten wat ‘rente naar risico’ is en vindt het dan best logisch. Maar uit hun verklaringen blijkt dat veel consumenten onvoldoende of zelfs niet weten wat de gevolgen zijn en de plank misslaan. Die onwetendheid verklaart wellicht ook het feit dat de meningen over deze ‘rente naar risico-methodiek’ gelijk zijn verdeeld: 53% (heel erg) negatief versus 48% (heel erg) positief.


Transparantie moet voorop Ron van Vliet, directeur van Freo: ‘Het onderzoek leert dat veel mensen niet weten waarop de rente voor hun lening is gebaseerd. Wij zijn voor transparantie. ‘Rente naar risico’ klinkt misschien best rechtvaardig en logisch. Maar leg het van tevoren wel duidelijk aan je klanten uit dat er onderscheid wordt gemaakt gebaseerd op veelal ‘onbekende’ factoren. Dan kunnen mensen hun leenvoorstel daadwerkelijk goed begrijpen en vergelijken. Zodat ze niet verrast worden door de ophoging in rente zodra men de offerte ontvangt. Nu is dit vaak lastig voor de consument en dat moeten we niet willen.’


Taak voor overheid en vergelijkingssites

Hij vervolgt: ‘Er moet naar de consument worden geluisterd. Naast de oproep van de consument in het leenonderzoek dat de overheid moet optreden, verwachten zij ook van de sector actie (44%). Laten wij die uitdaging aangaan met z’n allen. Dat is goed voor het aanzien van de kredietbranche. Maar wat mij betreft is er dan ook werk aan de winkel voor de vergelijkingssites. Organiseer de vergelijkingssite zo dat consumenten ook daadwerkelijk een goede vergelijking krijgen te zien. Nu is het vaak dat appels met peren vergeleken worden.’

7 weergaven0 opmerkingen

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page