top of page
  • Foto van schrijverDavid Gribnau

Meatless Farm haalt met gemak beoogde £2m op via crowdfunding

Bijgewerkt op: 13 sep. 2021

  • Meatless Farm's eerste investeringsmogelijkheid voor consumenten bereikt doel binnen zes uur na lancering

  • Campagne uitgebreid met meer fundingcapaciteit om aan de vraag te voldoen Wielrenkampioen

  • Mark Cavendish een van de eersten die investeert

Consumenten en investeerders hebben de daad bij het woord gevoegd door tot nu toe meer dan 2,4 miljoen pond te investeren in het plantaardige merk Meatless Farm in het crowdfundingdebuut van het bedrijf - waarmee het oorspronkelijke doel van de campagne ruimschoots wordt gehaald en de campagne nu al bij de top 6% hoort van grootste geldinzamelingen ooit op crowdfundingplatform Crowdcube.


Het doel werd slechts zes uur na opening van de campagne voor het publiek bereikt, na een privélanceringsfase van een week. Meer dan 2000* investeerders hebben zich tot nu toe ingeschreven en een uitbreiding van de campagne is ondertussen bevestigd – er is meer fundingcapaciteit om aan de extra vraag te voldoen.


Meatless Farm biedt consumenten en investeerders de mogelijkheid om "a share of the M...F... pie” te bemachtigen door zich voor slechts £10 in te kopen in het snelgroeiende plantaardige voedingsmerk. De investering is een converteerbare obligatie die tegen een gereduceerde prijs in aandelen zal worden omgezet tijdens de volgende financieringsronde van het bedrijf, die naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar of het eerste kwartaal van volgend jaar zal plaatsvinden. Het is de eerste financieringsronde van retailinvesteerders voor het plantaardige voedingsmerk en volgt op de financiering van 38 miljoen pond die de afgelopen drie jaar werd verstrekt door particuliere investeerders en family offices die zich inzetten voor duurzaam investeren, waaronder het Commercial Growth Fund van Channel 4. De nieuwe financiering zal worden gebruikt voor verdere innovatie en groei, waaronder investeringen in volledige verticale integratie in de supply chain en het streven een duurzame onderneming te zijn.


Morten Toft Bech, oprichter Meatless Farm: “Het zijn onze consumenten die centraal staan bij Meatless Farm en ons succes tot nu toe, dus het is geweldig om te zien dat zovelen het belang en de mogelijkheden van plantaardige voeding onderkennen en zich ook als investeerders bij ons aansluiten. We hebben de afgelopen drie jaar veel bereikt, maar we weten dat echt grote veranderingen alleen mogelijk zijn als we allemaal samenwerken. Deze financiering zal zowel Meatless Farm als de sector vooruithelpen, wat bijdraagt aan onze ambitie van een echt duurzaam wereldwijd voedselsysteem dat goed is voor de planeet en voor de mens.”


Wielrenner Mark Cavendish, de grootste sprinter in de geschiedenis van de Tour de France, was een van de eersten die investeerde in Meatless Farm. Mark heeft het hele jaar nauw samengewerkt met Meatless Farm en gelooft dat de toevoeging van meer plantaardig voedsel, als onderdeel van een nieuw flexitarisch dieet, heeft bijgedragen aan zijn intensieve trainings- en renprogramma. "We moeten allemaal ons steentje bijdragen om het milieu te helpen en minder vlees eten is daar een belangrijk onderdeel van. Het is geweldig om dit te kunnen bereiken zonder in te hoeven leveren op voeding of smaak. Ik geloof echt dat dit de toekomst is, en daarom was ik zo enthousiast om te investeren in Meatless Farm toen ik de kans kreeg” aldus Cavendish.


De markt voor plantaardige voeding maakt een exponentiële groei door, gedreven door een groeiende vraag van consumenten naar alternatieven en een groeiend bewustzijn van de gezondheids- en milieuvoordelen van minder vlees: 54% van de consumenten zegt dat ze hun vleesconsumptie willen verminderen[1] en 92% van de plantaardige maaltijden in het VK worden genuttigd door "flexitariërs”[2]. De markt is de afgelopen twee jaar verdubbeld (VK) en naar schatting zal de wereldwijde consumptie van plantaardige eiwitten tegen 2035 met 700% gegroeid zijn, wat resulteert in een marktwaarde van ongeveer $290 miljard [3]. Analisten van Barclays stellen dat de slagingskans voor plantaardige eiwitten groter is dan we tien jaar geleden voorspelden voor elektrische voertuigen [4].


Meatless Farm werd in 2018 gelanceerd in het VK en is nu actief in meer dan 20 landen, waaronder het VK, de VS, Duitsland, Spanje en Nederland, met belangrijke retail- en foodservicepartners, waaronder Tesco, Sainsbury's, Pret en Leon, die zijn verse plantaardige voedingsmiddelen verkopen, waaronder gehakt, hamburgers, worstjes, hotdogs en saucijzenbroodjes voor de consumentenmarkt, evenals een speciale reeks producten voor professionele chef-koks. Het is een van de drie bekendste plantaardige voedingsmerken in het Verenigd Koninkrijk en het bedrijf boekte in 2020 een netto-omzetgroei van 148% per jaar, waarmee het als beste presteerde in deze snelgroeiende sector.


Meatless Farm wil een duurzaam wereldwijd voedselsysteem creëren dat de biodiversiteit ondersteunt en koestert en de wereldwijde consumptie van intensief gekweekt vlees vermindert. De organisatie is niet anti-vlees of pro-vegan, maar wil in plaats daarvan de consumptie van plantaardig voedsel stimuleren door "vleesminderaars" te inspireren meer plantaardig te eten door smakelijke, gezonde en betaalbare alternatieven te bieden om meer dagelijkse maaltijden vleesloos te maken.

Deze meest recente mijlpaal in het wereldwijde succes van Meatless Farm volgt op een superstart in 2021, te beginnen met de top verkoopmaand ooit in "Veganuary", nieuwe samenwerkingen met lunchrestaurants Pret, Leon en itsu en Nathan's Famous in de VS, de lancering van een wereldwijd project rond duurzame voeding met medewerking van voetbalclub Real Madrid, een partnerschap met wielrenkampioen Mark Cavendish om hem succesvol te helpen terugkeren in de sport en de opening van nieuwe ultramoderne fabrieken met plantaardige eiwitten in Canada en Nederland


Meatless Farm is gevestigd in Leeds in het Verenigd Koninkrijk en is wereldwijd actief vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam, ondersteund door kantoren in New York en Singapore, waar in totaal meer dan 100 mensen werken. Voor meer informatie: www.crowdcube.com/MeatlessFarm.

*Cijfers dateren van 8 juli 14.00 uur - check www.crowdcube.com/meatlessfarm of neem contact op met de persvoorlichter van Meatless Farm voor de meest recente cijfers.

[1] OnePoll survey 2000 UK adults Dec 19

[2] Kantar Feb 19

[3] Boston Consulting Group x Blue Horizon: “Food for Thought – The Protein Transformation” (March 2021) https://web-assets.bcg.com/a0/28/4295860343c6a2a5b9f4e3436114/bcg-food-for-thought-the-protein-transformation-mar-2021.pdf

[4] Barclays Investment Bank: “I Can’t Believe It’s Not Meat” (August 2019) https://www.investmentbank.barclays.com/our-insights/carving-up-the-alternative-meat-market.html

6 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page