Maar liefst 82% van de Nederlanders die in de afgelopen drie jaar een verbouwing (€10.000 – €75.000) hebben uitgevoerd, maakt gebruik van de mogelijkheden binnen de bestaande hypotheek of sluit een tweede hypotheek af om een verbouwing te financieren. Het afsluiten van een persoonlijke lening heeft niet de voorkeur. De Nederlander ‘gaat’ liever voor het vertrouwde product zonder zich al te veel te verdiepen. Onwetendheid over de verschillende financieringsmogelijkheden is hier debet aan. Dit en meer blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door bureau Markteffect in opdracht van online kredietverstrekker Freo, onderdeel van Rabobank.
Traditionele hypotheek nog altijd populairst Van de consumenten die de verbouwing hebben gefinancierd via een hypotheek (82%) geeft 21% aan een persoonlijke lening te hebben overwogen voor de verbouwing. Maar liefst 42% van deze ‘hypotheek- verbouwers’ wist niet dat bij een persoonlijke lening de rente net als bij een hypotheek vaak aftrekbaar kan zijn voor de belasting. Het blijkt dat de persoonlijke lening als financieringsmogelijkheid bij verbouwing toch onbekend en soms onbemind is. Want meer dan de helft van de respondenten met een hypotheek (54%) is zich er niet van bewust dat een persoonlijke lening in sommige gevallen goedkoper kan zijn dan een (tweede) hypotheek als financieringsvorm bij een verbouwing.
Advies- en afsluitkosten De onderzoekers hebben de respondenten een rekenvoorbeeld laten zien: Met een verbouwbedrag van 15.000 euro: kiest u dan voor een hypotheek of een Persoonlijke Lening? De lasten per maand waren bij beide leenvormen praktisch hetzelfde. Bij de hypotheekvariant waren de advies- en afsluitkosten hierin verwerkt. Ondanks dit gegeven kiest 61% toch voor een hypotheek, omdat dit vertrouwder en voordeliger voelt. Zelfs na de uitleg dat de rente op een Persoonlijke Lening in veel gevallen aftrekbaar is voor de belasting, blijft de hypotheek bij de meerderheid toch favoriet. Het deel dat wél voor een Persoonlijke Lening kiest (39%) geeft aan dit te doen omdat het ‘makkelijker’ en ‘eenvoudiger te regelen is’ en ‘er sneller afgelost kan worden’.
Kijk verder dan je neus lang is Ron van Vliet, directeur van Freo, geeft aan: ‘Wil je verbouwen en heb je niet genoeg spaargeld achter de hand? Dan kan het verstandig zijn verder te kijken dan dat je misschien uit automatisme doet. Ga rekenen en vergelijken. En.... kijk goed naar de voorwaarden en de kleine lettertjes. Dat is veel werk, maar wel verstandig. Het is daarom belangrijk om de verschillende financieringsvormen goed te vergelijken. Kijk verder dan je neus lang is zou ik adviseren.’
Verduurzamen, maar geen warmtepomp Bij de verbouwingen die de afgelopen drie jaar zijn uitgevoerd in Nederland, speelde verduurzaming bij 85% een rol. En als het niet een reden was dan was het wel een mooie bijkomstigheid. Met name de isolatie wordt veel (58%) opgepakt alsmede het plaatsen van dubbel glas (44%). Als we dan toch bezig zijn plaatsen we ook zonnepanelen (39%). De warmtepomp bungelt met 11% onderaan de lijst van te verduurzamen maatregelen. Met name de ouderen (55+) moeten niets hebben van een warmtepomp en houden vast aan de bestaande cv-ketel.
Wat verder blijkt uit het onderzoek:
Meer dan driekwart van de respondenten (77%) is minder dan 9 maanden van idee tot uitvoering bezig geweest.
Verbouwingen vallen in 27% van de gevallen wel hoger uit dan vooraf begroot.
Maart en april zijn de maanden waarop het meest wordt gestart met verbouwen.
De meeste respondenten die niet verduurzamen geven aan tevreden te zijn met hun energielabel.
Onverwacht meerwerk (70%) is de grote boosdoener bij het overschrijden van het verbouwbudget.
Komentar