top of page
Foto van schrijverDavid Gribnau

LEERKRACHT WORSTELT MET VERBORGEN ARMOEDE IN KLAS

In Nederland leeft één op de acht kinderen onder de armoedegrens. Leerkrachten in het basisonderwijs zien de ernst daarvan in, maar blijken in de praktijk grote moeite te hebben de omvang van armoede in de klas te duiden en te signaleren. Maar liefst 80% van de leerkrachten meent dat een kind dat in armoede opgroeit minder kans heeft om een hoger opleidingsniveau te bereiken dan andere kinderen.



Leerkrachten onderkennen de ernstige situatie rond kinderen die onder de armoedegrens leven. Zeven op de tien leerkrachten (71 %) zeggen echter grote moeite te hebben om armoede in hun klas te signaleren en zijn daardoor niet in staat om te anticiperen. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Jeugdeducatiefonds, Stichting Kinderpostzegels en ABN AMRO. 84 Procent van de leerkrachten denkt armoede beter te kunnen signaleren als er een goede band is met de ouders. Dat blijkt in de praktijk lastig, want 81% van de leerkrachten geeft aan dat ouders hen vaak niet in vertrouwen nemen over hun armoede. Naar aanleiding van het onderzoek organiseren het Jeugdeducatiefonds, Stichting Kinderpostzegels en ABN AMRO vandaag een seminar over de aanpak van armoede bij kinderen in Nederland.



Leerkrachten maken zich zorgen over kansen van kinderen in armoede Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds: “Het onderzoek laat zien dat leerkrachten zich veel zorgen maken over de kansen van een kinderen in armoede. Het is voor leerkrachten heel moeilijk om armoede te signaleren. Er ligt al zoveel op het bordje van de meester en juf. Ouders nemen de leerkracht vaak niet in vertrouwen over gevoelige onderwerpen als armoede. Het onderzoek vraagt om een vervolg en volharding. Over de mogelijkheden daarvan gaan we het hebben tijdens het Seminar”.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page