De Carl Mand-vleugel van componist en pianist Peter Snoei is dertien jaar na zijn overlijden door zijn weduwe overdragen aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Hiermee verwerft het NMF een vleugel waarop iconische tv-commercials het licht zagen. Snoei componeerde ‘reclame-tunes’ die in het collectieve geheugen zitten. Denk aan: ‘Sokken en jassen en broeken en dassen: Omo wast door en door schoon.’ Of: ‘Het aroma komt je tegemoet zodra je Supra open doet: dat is Van Nelle.’ En ook: ‘Hartelijk welkom op dit feest met fijne vis en lekker vlees én… de sauzen van Calvéeeeeee.’ De vleugel zal na een restauratiebeurt door het NMF ter beschikking worden gesteld aan jong muzikaal talent.
Peter Snoei was een veelzijdig musicus. Hij verwierf vooral roem met iconische tv-reclames, maar hij verklankte ook gedichten van Gerard Reve en Franz Kafka. Dertien jaar na zijn dood schenkt zijn weduwe, de kunstenares Marianne Grootenboer, de vleugel van haar man aan nieuwe generaties. ‘De piano stond hier de laatste tijd als een stil monument, dat kan toch niet de bedoeling zijn.’
Reve’s Nader tot U
Manon Veenendaal, directeur van het NMF: ‘Wij zijn er enorm trots op dat wij de vleugel voortaan onder onze hoede mogen hebben. Hierdoor is een fraai instrument bewaard voor toekomstige generaties. Een instrument dat niet alleen bekend is vanwege de reclame-commercials maar ook door de relatie met schrijver Gerard Reve. Peter Snoei schreef de liederencyclus op gedichten uit Gerard Reve’s bundel Nader tot U. De muziek beviel de schrijver wel, alhoewel hij toch nog wat aanwijzingen meegaf. “Na de beluistering van ‘Uw toonzetting mijner gedichten’ constateert de bloemrijke Reve dat er ‘veel gewonnen zou worden, indien er harder, niet in de zin van uiterlijk minder bewogen werd gezongen, en er iets minder luid werd gespeeld waardoor de begeleiding crescendoos en fortissimoos zou kunnen bezigen zonder de zang te overstemmen’.
De sauzen van Calvéeeeeee, Omo wast door en door schoon
Bouwer Carl Mand
Bouwer Carl Mand was de zoon van een houtbewerker in de Rijnstad Koblenz. Het bedrijf won talloze prijzen, groeide zelfs uit tot hofleverancier van de Duitse keizerin en produceerde in zijn glorietijd drieduizend vleugels per jaar. In de twintigste eeuw ging de legendarische pianobouwer ten onder: de naweeën van de Eerste Wereldoorlog werden nog overleefd, maar de financiële crisis begin jaren dertig betekende de nekslag.
Na een restauratiebeurt zal het NMF de vleugel beschikbaar stellen aan jong muzikaal talent.
Voor meer informatie: www.muziekinstrumentenfonds.nl/peter-snoei
Comments