top of page
  • Foto van schrijverDavid Gribnau

Hopelijk wind en ijs tijdens 44ste ‘Hel van het Noorden’

Op zondag 28 november organiseert de Groninger Studenten Roeivereniging ‘Aegir’ de 44ste editie van de ‘Hel van het Noorden’. ‘De Hel’ is een achtervolgingsrace van 6 kilometer op het Eemskanaal. Nadat de roeiers 10 kilometer hebben opgeroeid begint de echte Hel pas. Na 6 ‘helse’ kilometers gestreden te hebben in de kou zullen de roeiers ook nog eens 4 kilometer terug moeten roeien. Deze lange afstand in combinatie met barre weersomstandigheden doen de naam ‘Hel van het Noorden’ eer aan. De wedstrijd is in 1983, 1993, 2011, 2012 en in 2015 zelfs (gedeeltelijk) afgelast wegens harde wind en vorst. De inschrijving sluit op 24 november a.s.


Het zijn de ‘helse’ omstandigheden die de nationale en zelfs internationale toproeiers naar Groningen brengen. Roeivrienden en -vriendinnen hebben ontzag voor de deelnemers die meedoen aan deze wedstrijd. Op dit moment lijken de weersomstandigheden eigenlijk te gunstig. Althans voor de roeiers. Maar niet specifiek omstandigheden die de wedstrijd echt heroïsch maken. Vandaar dat de organisatie nog hoopt op lagere temperaturen en een Siberische wind die vanuit het oosten komt opzetten.


Biobestrijding sponsor van de Hel Deze 44e editie van dit roeispektakel wordt mogelijk gemaakt door Biobestrijding. Samen met de organisatie van de Hel van het Noorden, hopen zij de boodschap van biologische bestrijding en het hanteren van een natuurlijk evenwicht in huis, tuin of ander groengebied te verspreiden. Om zo meer mensen bewust maken van de alternatieven. Zowel Aegir als Biobestrijding dragen duurzaamheid een warm hart toe. Evenwicht en kracht speelt zowel een grote rol bij de roeisport als bij biologische bestrijding, wat deze samenwerking een goede combinatie maakt.


Foto vrij van rechten: Yannick Schurwanz

16 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page