top of page
  • Foto van schrijverDavid Gribnau

Hoge gasprijs doet organisatie 45ste Hel van het Noorden hopen op Indian Summer

Op zondag 27 november organiseert de Groninger Studenten Roeivereniging ‘Aegir’ de 45ste editie van de Hel van het Noorden. Waar de organisatie vorig jaar nog hoopte op Siberische toestanden is zij nu een totaal andere mening toebedeeld. Door de torenhoge energieprijzen waar Nederland onder gebukt gaat hoopt de organisatie op zomerse taferelen of anders in ieder geval een Indian Summer. Dit uit solidariteit met de mede studenten die net als de rest van Nederland te maken hebben met hogere kosten. Of dat realistisch is is nog maar de vraag. De Hel doet menig roeier toch even slikken. De meestal barre omstandigheden in combinatie met de afstand maken dit tot een unieke wedstrijd. Eerst moeten de roeiers 10 kilometer lang oproeien om vervolgens 6 kilometer lang alles te geven. Als kers op de taart mag de roeier daarna ook nog 4 kilometer uitroeien. Kortom, een grimmige tocht. Een zonnetje zou dit jaar de boel aanzienlijk opvrolijken.De Hel van het Noorden vindt haar oorsprong in een timetrial die voor het eerst werd georganiseerd in 1975 op het van Starkenborghkanaal door G.S.R. ‘Aegir’. 45 edities verder verwelkomt Aegir elk jaar ongeveer 350 roeiers in het Hoge Noorden. In 1988 is de wedstrijd verplaatst naar het Eemskanaal, waar de wedstrijd nog steeds wordt verroeid.


Het zijn de ‘helse’ omstandigheden die de nationale en zelfs internationale toproeiers naar Groningen brengen. Roeivrienden en -vriendinnen hebben ontzag voor de deelnemers die meedoen aan deze wedstrijd.


De wedstrijd is in 1983, 1993, 2011, 2012 en in 2015 zelfs (gedeeltelijk) afgelast wegens harde wind en vorst. De inschrijving sluit op 23 november a.s.


De wedstrijd kan ook dit jaar weer worden gevolgd via een video livestream.


32 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page