top of page
  • Foto van schrijverDavid Gribnau

Betere verzuimbegeleiding zorgt voor 50.000 extra handen aan het bed

Zieke medewerkers vanaf dag één te begeleiden naar herstel kan ervoor zorgen dat sectoren die gebukt gaan onder arbeidskrapte direct geholpen zijn. Dat blijkt uit een analyse van Acture, private uitvoerder in de sociale zekerheid die jaarlijks 120.000 verzuimmeldingen afhandelt. Actieve begeleiding zorgt aantoonbaar dat de verzuimduur met 48 procent daalt. Hierdoor komt er ruimte voor 50.000 zorgmedewerkers aan het bed, 13.000 leerkrachten voor de klas en 8.400 obers en afwassers in de horeca. Sectoren die juist gebukt gaan en de gevolgen merken van hoge arbeidsmarktkrapte. “We moeten ervoor zorgen dat de BV Nederland kan doordraaien. Daarom moet het kabinet zich richten op stimuleren van effectief en actief verzuimbeleid in plaats van te investeren in gratis kinderopvang met de naïeve hoop dat dat meer arbeidspotentieel gaat opleveren. Onderzoek wijst namelijk uit dat dat niet zo is.”, aldus Maudie Derks, CEO van Acture in de Orange Paper ‘werk maken van ziekteverzuim‘.


Bron: Acture Orange Paper ‘werk maken van ziekteverzuim’

Ondernemers zetten alle zeilen bij om aan genoeg medewerkers te komen. Om teams weer compleet te maken en roosters weer passend te krijgen. Productie inplannen zonder overwerken en extra werkdruk. Er wordt op dit moment een stevig debat gevoerd in Nederland over oplossingsrichtingen om de huidige en toekomstige arbeidsmarktkrapte op te lossen. Het terugdringen van arbeidsongeschiktheid en het verkorten van de verzuimduur blijft daarin sterk onderbelicht, zo stelt Acture. De sleutel ligt volgens de organisatie nadrukkelijk in het beperken van die verzuimduur, volgens een aantoonbaar effectieve methode.


Derks: “Bewezen is dat het actief begeleiden van zieke medewerkers vanaf dag één werkt. Werknemers worden serieus genomen en krijgen de aandacht die ze verdienen. In de praktijk betekent dit dat het eerste contact met de arbeidsongeschikte al binnen 48 uur wordt gelegd, in plaats van na enkele dagen of weken. De winst die je behaalt met het regelmatig contact zoeken met de zieke is enorm. Deze begeleiding betaalt zich uit en is goed voor werknemer en werkgever en feitelijk dus ook goed voor de BV Nederland.”


De zogenaamde Acture Methode leidde tot een uitkeringsduur die 48 procent korter is dan bij UWV. In plaats van 7,10 procent ziekteverzuim in de zorg zouden de verzuimcijfers volgens Acture dan uitkomen op 3,69 procent en in het onderwijs kan het percentage van 4,80 procent naar 2,5 procent dalen.


Schrap gratis kinderopvang Het kabinet heeft besloten om de komende jaren miljarden beschikbaar te stellen voor gratis kinderopvang. Dit om de arbeidsparticipatie en het arbeidspotentieel te vergroten. Acture is van mening dat dit geld beter kan worden besteed aan het actief ondersteunen van werkgevers en werknemers rond verzuimbeperking. Denk daarbij aan investeren in zaken als werkplekaanpassingen, ondersteuning bij psychische klachten en het creëren van een betere werk-privé balans. Deze ondersteuning biedt directe oplossingen, grotere beschikbaarheid van capaciteit en directe inzetbaarheid. De potentiële beschikbare capaciteit is enorm en verzuimbegeleiding vormt een essentieel stuk van de puzzel.8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page