De Nederlandse barokscene kijkt uit naar de komst van een uniek ‘Monteverdi-orgel’ dat het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) laat bouwen. Het NMF initieert na de Réus 49 (de grootste concertharp ter wereld) voor Remy van Kesteren de bouw van een uniek, transportabel, Venetiaans orgel. Na een lang traject van onderzoek, tests en vergelijkingen, zal op 27 augustus om 13:00 uur in de Sint Aegtenkapel te Amersfoort de laatste en misschien wel de belangrijkste test worden gedaan voordat het orgel definitief gebouwd kan worden.
Het orgel krijgt open, houten pijpen die zorgen voor de delicate, ‘suave’ klank zoals de beroemde componist Claudio Monteverdi die in 1610 beschrijft.
De bouwers en twee organisten zullen volgende week, samen met instrumentalisten en zangers, twee verschillende pijpontwerpen met elkaar vergelijken. De keuze is doorslaggevend voor de klankvorming en de aanspraak. In januari 2020 vindt de inauguratie van het orgel plaats.
Het orgel wordt gebouwd door het Nederlandse familiebedrijf Klop, in nauwe samenspraak met dirigent, organist en Monteverdi-fan Krijn Koetsveld die het orgel als eerste in bruikleen zal krijgen en organist Pieter van Dijk die het NMF bij dit traject adviseert. Het NMF maakt het orgel ook toegankelijk voor andere ensembles die het vroege barokrepertoire uitvoeren.
Journalisten zijn van harte welkom om de voortgang van de bouw en de unieke testdag te volgen.
Datum: 27 augustus 2019
Tijdstip: 13.00 uur
Locatie: Sint Aegtenkapel te Amersfoort
Aanwezig: Frits Schutte (NMF), Krijn Koetsveld (organist), Pieter van Dijk (organist), Henk & Niels Klop (bouwers)
Aanmelden kan door contact te zoeken met David Gribnau, david@gribnau.com, 0620415329
Nationaal Muziekinstrumenten Fonds Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds werd opgericht, mede door meesterviolist Theo Olof, met als oogmerk professionele musici te kunnen voorzien van een kwalitatief hoogstaand muziekinstrument. In de kwart eeuw van zijn bestaan heeft het NMF al ruim 1.750 musici geholpen aan een muziekinstrument. Janine Jansen, Liza Ferschtman, Sonja van Beek, Simone Lamsma, Quirine Viersen, Pieter Wispelwey, Jaap ter Linden, Lavinia Meijer, Ernst Reijseger en Rick Stotijn spelen of speelden op een instrument uit de collectie van het NMF. Het NMF is een particuliere stichting die geen overheidssubsidie ontvangt. Het NMF geeft momenteel ongeveer 400 musici een instrument in bruikleen uit de collectie, die momenteel ruim € 35 miljoen waard is. Gemeten naar het aantal professionele musici dat geholpen wordt, is het NMF het grootste muziekinstrumentenfonds ter wereld.
Beschermheer: Z.K.H. Prins Constantijn der NederlandenVoorzitter: Mr. Els Swaab
In de Pers:
RTV Utrecht: Orgelbouwers zoeken in Amersfoort naar 400 jaar oud geluid dat Monteverdi in vervoering bracht
Comentários