top of page

MEDIATRAINING

Van Nieuwsuur, Jeugdjournaal en RADAR
De effecten van een dag mediatraining:

Het trainen van alle belangrijke aspecten van het voorbereiden en geven van interviews die coverage opleveren in geschreven pers en op radio en televisie. Daarbij treedt de trainer op als ervaren begeleider aan de zijde van de deelnemer. De journalist treedt nadrukkelijk op als advocaat van de duivel. Daarbij komen gedurende de dag talloze praktische aspecten van de omgang met journalisten aan de orde. Goede praktijkervaringen, maar ook blunders...Van Nieuwsuur tot Jeugdjournaal.

 • Helder leren formuleren van boodschappen, zodanig dat journalisten deze interessant en relevant vinden voor hun publiek
   

 • De open houding die ervoor zorgt dat journalisten de deelnemers vertrouwen. De journalist praat met de woordvoerder omdat er een goed verhaal te halen is. Hoe geef je de journalist dat verhaal, zonder daarbij indrukken te wekken en uitspraken te doen die problemen geven?
   

 • Tijdens de training dag worden niet alleen de trucs en valkuilen besproken die journalisten gebruiken. Tijdens de interviews worden deze zaken (journalisten spreken zelf van technieken) nadrukkelijk toegepast. Bij gedegen evaluaties van de interviews worden suggesties gedaan voor methoden om in dergelijke gevallen uit de problemen te komen, zonder vluchtgedrag te vertonen
   

 • De performance die vertrouwen uitstraalt. Dat begint bij een gedegen voorbereiding, bij het geven van interviews die meer zijn dan het beantwoorden van vragen. Deelnemers leren essentiële controletechnieken, waarmee ze greep houding op de loop en de uitkomst van het interview. Daarbij leren de deelnemers ook belangrijke technieken om de kans vergroten dat het verhaal inhoudelijk de elementen bevat die van belang zijn voor de organisatie.
   

 • Aandacht voor andere aspecten van performance: houding, defensief gedrag, het belang van anekdotes, voorbeelden, metaforen en one-liners. Trainer en journalistWij zullen tijdens de dag waar mogelijk concrete suggesties doen voor de aanscherping van het verhaal van de deelnemers.
   

 • Het toesnijden van boodschap en performance op verschillende typen media, zoals dagbladen, televisie (het zoeken naar de 10 seconden quote) en radio.


Al met al levert de dag de theoretische kennis én de praktijkervaring op waarmee beginnende en gevorderde woordvoerder de stap maken van slechts ‘drijven en niet verdrinken’ naar ‘werkelijk doelgericht zwemmen’ tijdens contacten met de pers

bottom of page