top of page
Foto van schrijverDavid Gribnau

Veel financiële onwetendheid bij verbouwingen

Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Markteffect en kredietverstrekker Freo blijkt dat steeds meer jongeren met verbouwplannen kiezen voor een persoonlijke lening (36%) in plaats van de overwaarde gebruiken op de woning. Bij 55-plussers is dit in 24% van de gevallen. Veruit favoriet (65%) is om de overwaarde op de woning te gebruiken om (een deel) van de verbouwing te bekostigen. Veel consumenten zijn zich niet bewust dat een persoonlijke lening financiële en fiscale voordelen kan bieden ten opzichte van een verhoogde of tweede hypotheek. In een kwart van de gevallen valt de verbouwing hoger uit wat tot problemen kan leiden.


Uit het Grote Verbouwonderzoek blijkt dat het gevoelsmatig (58%) makkelijk was om de financiële plannen door te voeren. Hoewel er ook consumenten (14%) zijn die het ‘erg veel moeite’ of ‘redelijk veel moeite’ heeft gekost om de financiering van de verbouwing te regelen. De redenen waarom consumenten kiezen voor een hypotheek zijn vooral gebaseerd op de jarenlange ervaringen met hypotheekvormen. Vertrouwder, prettiger, alles onder één dak zijn dan beweegredenen. Terwijl de consumenten die een persoonlijke lening afsluiten juist kiezen voor gemak, goedkoper en lagere kosten.


Traditionele hypotheek heeft voorkeur Van de consumenten die de verbouwing hebben gefinancierd via een hypotheek (77%) geeft 21% aan een persoonlijke lening te hebben overwogen voor de verbouwing. Maar liefst 39% van deze ‘hypotheek-verbouwers’ wist niet dat bij een persoonlijke lening de rente net als bij een hypotheek aftrekbaar kan zijn voor de belasting. Het blijkt dat de persoonlijke lening als financieringsmogelijkheid bij verbouwing toch onbekend en soms ten onrechte onbemind is. 56% van de ‘hypotheek-leners’ is zich namelijk niet bewust van het feit dat een persoonlijke lening in sommige gevallen goedkoper kan zijn dan de traditionele hypotheek. Sterker nog, uit een voorbeeldcase bleek dat als consumenten kunnen kiezen tussen de twee financieringsvormen met een vrijwel gelijk maandbedrag zij toch eerder kiezen voor een hypotheek waarbij ze afsluit- en advieskosten van soms wel 1900 euro dus voor lief nemen!


Jongeren kiezen vaker persoonlijke lening bij verbouwen, ouderen zetten overwaarde in

Goed vergelijken loont Ron van Vliet, directeur van Freo: ‘Wil je je badkamer of keuken verbouwen en heb je niet genoeg spaargeld achter de hand? Dan kan het verstandig zijn niet ‘klakkeloos’ je hypotheek te verhogen, maar eerst goed te rekenen en vooral te vergelijken. Ondanks de lage rente komen er bij een tweede hypotheek namelijk een aantal andere kosten kijken, zoals afsluit-, notaris- en advieskosten. Daarbij is het ook zo dat als je geen overwaarde hebt op je huis of de hypotheek geen ruimte meer biedt er andere oplossingen kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om de verschillende financieringsvormen goed te vergelijken, zodat je voor jezelf de juiste keuze maakt.’


April is de verbouwmaand Huiseigenaren is ook gevraagd wanneer ze het meeste verbouwen, waarbij het blijkt dat de maanden april en mei verreweg het meest populair zijn. De lente is het ideale seizoen om het huis op te knappen waar in december in slechts 3% van de gevallen het huis wordt verfraaid.

Uitbesteden of zelf doen Ruim twee op de drie (69%) besteedt de verbouwing grotendeels of volledig uit. Opvallend is dat jongeren bereid zijn meer zelf mee te klussen dan ouderen. 55-plussers zijn bereid om in 44% van de gevallen de verbouwing volledig uit te besteden. Terwijl jongeren (16%) juist volledig zelf aan de slag gaan met de verbouwing.


 

In de media:




 

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page