top of page
  • Foto van schrijverDavid Gribnau

Officiële ingebruikname fijnzinnig scheurijzer voor ‘Panfluiter des vaderlands’

Op 16 september a.s. om 19.30 uur zal in het Taets Event Park (Zaandam) de speciaal gebouwde Flentrop panfluit voor het eerst officieel worden gepresenteerd. De panfluit is gebouwd inopdracht van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Matthijs Koene, ‘Panfluiter des Vaderlands’, noemt de speciaal voor hem gebouwde fluit ‘een fijnzinnig scheurijzer’. Het kostte drie jaar van nauwe samenwerking tussen orgelbouwer Flentrop, musicus en het NMF om dit unieke instrument, voorzien van stem-mechanisme, te ontwikkelen.Na de Réus 49 (de grootste concertharp ter wereld) voor Remy van Kesteren, en de bouw van het transportabel Monteverdi-orgel heeft het NMF met deze Flentrop panfluit opnieuw een instrument laten bouwen dat voldoet aan hedendaagse wensen.

Matthijs Koene is een musicus van topniveau met een onderzoekende houding die componisten inspireert tot nieuwe werken. Met de komst van de ‘Flentrop’ wordt de panfluit als instrument niet alleen vernieuwd en op een hoger plan getild. Twintig jaar geleden was de klassieke literatuur voor panfluit op één hand te tellen. Nu zijn er meer dan 200 stukken geschreven inclusief enkele soloconcerten. De ‘Flentrop’ zorgt dat er definitief een einde komt aan de positie van een ondergeschoven kind. Hiermee schudt de panfluit het label van folklore-instrument van zich af.


Tijdens het concert zal Matthijs de panfluit gaan bespelen in een duo-programma met talentvolle pianist Tobias Borsboom.


Journalisten zijn van harte welkom op deze bijzondere dag.

Datum: 16 september 2022

Tijdstip: 19.30 uur

Locatie: Taets Event Park (Hembrugterrein), Hemkade 16, 1506 PR Zaandam

Aanmelden kan door contact te zoeken met David Gribnau, david@gribnau.com, 0620415329
20 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page